Försäkringsbolag bilförsäkringar

I Sverige är det lag på att ha bilförsäkring. Detta för att alla i trafiken ska ha ett grundskydd vid olycka, oavsett vems felet är. Denna minimiförsäkring kallas trafikförsäkring och täcker personskador på samtliga inblandade, samt skador på andras fordon och egendom. Utöver detta kan du bygga på din försäkring.

Jämför bilförsäkring här, hitta bästa priset, klart på 30 sek !

Det finns en uppsjö av försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar.  Vissa av dessa försäkringsbolag erbjuder olika sorters försäkringar, andra bara bilförsäkringar. Vissa – som exempelvis Volvia – är så Fördelen med det är ofta en administrativ smidighet och en kunskapstrygghet. 

De flesta tillgängliga försäkringsbolag erbjuder även många andra försäkringar. Där kan du vinna på paketerbjudanden. Om du tecknar hemförsäkring och olycksfallsförsäkring får du rabatt om du även tecknar din bil hos dem. Du vinner även fördelen att det är samma administration du vänder dig till vid alla försäkringsärenden. Några sådana försäkringsbolag är. Trygg hansa försäkringar, Aktsam bilförsäkringar,  Sveland försäkringar samt Moderna försäkringar.
De flesta försäkringsbolag fungerar på liknande sätt när du ska försäkra din bil hos dem – även om skillnaderna som finns gör det lönt att undersöka prisjämförelser.
De baserar alla sina premienivåer på statistik kring olycksrisk. De kollar upp risken för att just din bilmodell och märke ska hamna i en olycka. De tittar på var du bor, hur gammal du är, hur länge du haft körkort samt vilken stöldsäkerhet du har på din bil. Alla dessa faktorer, och några andra, påverkar försäkringspremiens storlek.
 
Något annat som är samma för de flesta bilförsäkringsbolag är hur du kan försäkra din bil utöver trafikförsäkringen.
Hel och halvförsäkring är till exempel standard där halvförsäkringen oftast täcker stöldersättning, täcker vid brand, glasskada, maskinskada samt behov av räddning och rättskydd. Mindre variationer kan förekomma här. Ofta handlar det om förutsättningar samt omfattning. Här är det viktigt att verkligen ta reda på på djupet vilket skydd som gäller så du vet det och inte förutsätter något.

Därefter kan du hos de flesta försäkringsbolag teckna en helförsäkring som utöver trafikförsäkring och halvförsäkring innehåller en vagnskadeförsäkring till din egen bil. Nya bilar har oftast ett sådant skydd inbyggt de första tre åren, men därefter behövs det en helförsäkring om man vill vara skyddad mot plåtskador i händelse av olycka.
 
Tilläggsförsäkringarna kan skilja sig något mer – men de flesta har dem. Här kan du till exempel välja att få tillgång till hyrbil om du blir utan din egen. 

Det finns många likheter, men också en del variationer. Så det är väl värt att undersöka olika bilförsäkringsbolag innan du bestämmer dig.